La Fundació Arrels alerta 13 morts en els darrers 3 mesos

23 d’octubre de 2020. Compareix el president en funcions, Pere Aragonès.

Després d’aquest decret i per qüestions pandèmiques, es restringia la mobilitat entre les 10 de la nit i les 6 de la matinada. Tothom hauria de romandre al seu domicili durant la nit, fins a nou avís. Però… què hi ha de les persones sensesostre?

Les persones sense llar viuen en una situació límit constantment i la pandèmia tampoc s’ho ha posat gens fàcil. Al fet de no comptar amb un lloc on refugiar-se, s’hi ha de sumar les encara més precàries condicions que ha comportat el virus a unes ciutats on, cada nit, els carrers queden deserts.

Associacions com Arrels Fundació de Barcelona vetllen perquè ningú dormi al carrer. El director, en Ferran Busquets, ens fa un breu resum del que significa la Fundació i quina tasca social exerceix dins la societat. 

Aquest col·lectiu, a més de patir discriminacions constants, ha de conviure amb un factor que, en moltes ocasions, passa desapercebut pels ciutadans i els mitjans de comunicació… La solitud… I és que, cal esmentar que molts rodamons viuen completament aïllats de tothom i, en poques ocasions, poden sentir el caliu de les persones, fet que pot produir, a llarg termini, problemes psicològics.

A més en tan sols tres mesos han mort 14 sensesostre a la ciutat i s’ha pogut demostrar que, la causa de la defunció de tres d’aquestes persones ha estat el fred.

De fet, l’11 de gener van morir dues persones per afeccions pulmonars i cardíaques, sumades a la hipotèrmia. Pocs dies després, els Mossos d’Esquadra van rebre un altre avís per alertar del cos sense vida d’una persona sense llar al carrer del Consell de Cent, també amb signes d’hipotèrmia.

A la difícil situació dels sensesostre, li hem de sumar els conflictes amb la policia, ja que, nit rere nit, els agents dels Mossos d’Esquadra desallotgen a desenes de rodamons del lloc que han trobat per poder passar la nit. 

Per més inri, molts dels centres que ofereixen habitatge social tenen normes de comportament que dificulten la inserció de diversos individus del col·lectiu, ja que, segons diverses veus en primera persona, el que en un principi sembla ajuda, en veritat no ho és.

La pandèmia ha fet palesa dels problemes estructurals que pateix la societat actualment i, com he esmentat a l’inici, a través d’un tuit, l’entitat ha detallat que, entre les persones mortes, la més jove tenia 28 anys i la més gran 69 anys. Haver de viure al carrer escurça els anys de vida i, fins i tot, mata.

Els sensesostre són un col·lectiu invisibilitzat i és molt important que des de les associacions i els teixits socials, se’ls hi doni veu. Queda clar, doncs, que a banda de la COVID, hi ha un altre virus per resoldre…

Adrià Patiño Gadea

Soc l'Adrià, estudiant de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. He col·laborat a diferents mitjans de comunicació d'àmbit local i, en aquesta nova etapa a Ona de Sants, busco donar veu als habitants del districte i explicar aquelles històries encara desconegudes.

Pot ser que vulguis saber més

Contacta amb nosaltres
1
Contacta amb nosaltres
Scan the code
Contacta amb nosaltres
Hola
Digues la teva o demana una cançó