Banner with woman fists in fight. International Day for the Elimination of Violence against Women. November 25. Feminism. 3d illustration. International Women’s Day. Pink background. March 8.

Activitats per celebrar el 8M a les Corts: Activitats esportives, maker, exposicions i espectacles

Les Corts es prepara per a celebrar els avanços per la lluita dels drets de la dona. S’apropa el 8 de març i al districte hi han organitzats activitats de tots els gustos per a reivindicar el paper de la dona a la societat.

De l’1 al 31 de març
Exposició: “Nascuda el 31 de novembre”
Reflexions al voltant del pas del temps i l’existència amb un enfocament nihilista, quotidià i satíric amb un toc de feminisme, però amb la sensació que no tot està perdut. Il·lustració digital.
Professional: Helena Anillo
Centre Cívic Josep M. Trias i Peitx

De l’1 al 31 de març
Exposició: “ALERTA. Estenedor contra la violència masclista”
Us convidem a visitar l’Estenedor contra la violència masclista que la Taula de Dones va conceptualitzar i dissenyar pel darrer 25N. Un estenedor de protesta on pengen frases que són testimoni de la violència de gènere vigent a la nostra societat. La mostra permet anar afegint noves frases o expressions que les persones visitants coneguin.
Activitat gratuïta
Biblioteca Montserrat Abelló
Ho organitza: Taula de Dones de les Corts

De l’1 al 31 de març
Exposició: “En medio: María Salvo”
“En medio” és un projecte de memòria històrica a través de la mediació artística dut a terme pel Col·lectiu Ilium. En aquesta edició i en homenatge a Maria Salvo, que va morir el passat 16 de novembre de 2020, es vol indagar en el seu record, lluitadora antifranquista durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, militant feminista, presidenta de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, cofundadora de l’Associació Les Dones del 36 i veïna del barri de les Corts.
Centre Cívic Tomasa Cuevas-Les Corts
Ho organitza: Col·lectiu Ilium

De l’1 al 31 de març
Exposició: “Proyecto Tetas”
PIJ les Corts

De l’1 al 31 de març
Exposició: “Violència Zero”
Casal de Joves de les Corts

De l’1 al 31 de març
Exposició: A través de sus Ojos / Through Her Eyes
Col·lecció d’obres pintades a l’oli en defensa de valors com: la inclusió, la diversitat, el Pro Feminisme i l’antirracisme.
A càrrec de Daniel Zlota.
Biblioteca Montserrat Abelló

De l’1 al 31 de març
Exposició: La lluita contra les discriminacions
Recorregut pels motius pels quals les persones o col·lectius són discriminats, avui en dia, a la ciutat. Mostrarem les problemàtiques que s’amaguen darrere les discriminacions i explicarem les eines que tenim a l’abast per fer-hi front. Perquè el dret a la ciutat passa per la defensa de la igualtat de drets de totes les persones que hi viuen, que hi passen, que la construeixen.
A càrrec del Centre de Recursos en Drets Humans – CRDH.
Biblioteca Montserrat Abelló

Dijous 3, 10, 17 i 24 de març, a les 11 h
Bibliolab maker: Confecció d’un mural tèxtil reivindicatiu amb patchwork
Espai de co-creació tèxtil, on les persones participants co-crearan un mural tèxtil de forma col·laborativa, experimentant, compartint coneixement i diferents tècniques de costura. La temàtica del mural serà feminista, entorn al 8M. S’aprendrà l’ús de la talladora làser. Les persones participants hauran de dur peces de roba que vulguin reciclar. A càrrec d’Experimenta Club.
Cal inscripció prèvia. A partir de 16 anys.
Biblioteca Montserrat Abelló

Dijous 3 de març, de 17 a 19 h
Taller: Roba personalitzada amb làser
Personalitza alguna peça de roba, tote bag, etcètera mitjançant missatges inclusius per a la lluita per a una igualtat entre les persones. Aprofita aquest espai per transmetre valors d’igualtat amb aquelles peces que portes en el teu dia a dia perquè tothom les pugui veure.
Ateneu de fabricació de Gràcia (Perill, 8)
Ho organitza: Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart”

Dijous 3 de de març, a les 17.30 h
Llibres a escena. Dona
Una sessió de contes pensada per trencar mites sobre les dones. Contes, on el paper del sexe femení és diferent dels cànons clàssics. Trobarem nenes que no volen portar vestits roses, princeses que es tiren pets, tortugues que volen viure segons els seus desitjos i no els del seu marit.
A càrrec de Gisela Llimona.
Activitat gratuïta. A partir de 4 anys.
Biblioteca Montserrat Abelló

Divendres 4 de març, a les 19 h
Concert del Dia de la Dona, dones compositores
Un recorregut musical per tres segles de dones compositores, començant amb obres de M. Teresa Agnesi (1720-1795), gran compositora —malauradament encara desconeguda—, passant per obres de les germanes María Malibrán i Pauline Viardot (el 2021 es van complir 200 anys del naixement de la segona) i arribant al segle XX amb la figura de la gran Conxita Badia —però en la seva desconeguda faceta com a compositora—, Narcisa Freixas i Violeta Parra, l’obra instrumental de la qual encara és poc coneguda en comparació a les seves cançons, i finalment, Gloria Villanueva, compositora nascuda a Barcelona el 1953 que ha dedicat bona part de la seva obra a la guitarra i a la música de cambra.
Taquilla inversa: al final de l’actuació cada persona aporta en una urna la quantitat que creu que es mereix l’espectacle. Cal reservar entrada al web del centre cívic.
Centre Cívic Can Deu

Dissabte 5 de març, de 10.30 a 13h
Gimcana feminista
La Taula de Dones de les Corts ha elaborat una gimcana feminista per visibilitzar espais i dones que han deixat una empremta rellevant al districte. Joves, famílies, escoles, hi esteu convidades per compartir un matí de proves que us permetran aprofundir en el coneixement de la nostra història feminista.
Ens trobarem a la plaça de la Concòrdia.
Ho organitza: Taula de Dones de les Corts
Inscripcions a: https://docs.google.com/forms/d/1NRXJCtHchfXKdZBAe6_Nlwjqx1VhuQ-r3sjnIkMcYwU/edit

Dissabte 5 de març, a les 11 h
Espectacle: 10 mujeres & me
Què passa quan es descontextualitzen cançons de les obres de teatre musical original i són cantades des de les sabates de dones de més de 40 anys amb històries d’avui dia? Així va néixer la idea de “10 mujeres & me”, com un musical de petit format en el qual eVa_kts mostra què és ser una dona de quaranta i tants anys avui dia a través d’una selecció d’onze cançons de famosos musicals de Broadway. Deu històries vigents narrades a través de la música i l’ànima del teatre musical. Stephen Sondheim, J.R Brown, Kander & Ebb, Cole Porter o S. Bareilles componen la banda sonora i les inspiradores paraules que faran servir deu dones per narrar les seves vides.
Entrada gratuïta. Reserva prèvia al web del centre cívic.
Sala d’actes del Centre Cívic Josep M. Trias i Peitx

Dilluns 7 de març, a les 18 h
Taller de pancartes feministes i xerrada sobre mites de l’amor romàntic
Plaça Ceràmiques Vicens
Ho organitza: Equipaments Juvenils de les Corts

ACTE CENTRAL
Dimarts 8 de març,
 a les 17 h
Obra teatral: Dones lliures, d’Ivan Campillo.
Companyia La Voz Ahogada
Dones Lliures, descriu, partint del relat autobiogràfic de les seves protagonistes, la convulsa situació del tardofranquisme i la lluita per les llibertats i la democràcia per part de les dones que la van dur a terme. Aquelles dones valentes que, en el temps de la clandestinitat, van recollir el testimoni de les que, abans que elles, havien sofert pel sol fet de ser dona, per voler pensar lliurement i per creure en valors com la llibertat i la democràcia en una època de silenci, de repressió, d’injustícies i de falta de llibertats.
Ho promou: Plataforma Futur Monument Presó de Dones de les Corts
Amb el suport de: EUROM (Fundació Solidaritat UB), Art Públic i Memòria (HAR2017-84322-P, UB) i Associació Catalana d’Expressos Polítics del Franquisme.
Espai de Memòria, Monument Presó de Dones de les Corts (Joan Güell / Europa)
Mesures d’accessibilitat: Intèrpret de llengua de signes (LSC).

Dimarts 8 de març, a les 18 h
Documental: Por ser mujer
Julia León, protagonista del documental Por ser mujer, arriba des del País Basc per oferir-nos les seves cançons, una història del passat que avui continua latent a través de la seva música.
Activitat gratuïta
Centre Cívic Tomasa Cuevas – Les Corts
Mesures d’accessibilitat: Si es requereix seient reservat, cal sol·licitar-lo en el mateix moment de fer la reserva al 93 291 64 62  o bé al centre cívic de dilluns a divendres de 16 a 20h indicant el nom i cognoms de la persona sol·licitant. El dia de l’espectacle cal mostrar la Targeta Acreditativa de la Discapacitat per acreditar la necessitat de seient reservat i confirmar la reserva.

Dimarts 8 de març, de 18.30 a 22.30 h
Il·luminació de la façana de la seu del Districte
En commemoració del Dia de la Dona.
Plaça de Comas

Dimarts 8 de març, a les 19 h
Concert en acústic: Julia León
Dues dones, la cantant Julia León i la professora Luisa Postigo, pioneres del feminisme a Madrid amb Franco encara en el poder, van trencar amb els codis familiars i socials del moment. Dues dones, dos testimonis vius d’una època de la nostra història, un exemple de consciència, l’activisme de les quals és motor per al canvi que encara ens ocupa. Direcció, producció i guió: Mercedes Resino.
Auditori del Centre Cívic Tomasa Cuevas-Les Corts
Mesures d’accessibilitat: Si es requereix seient reservat, cal sol·licitar-lo en el mateix moment de fer la reserva al 93 291 64 62  o bé al centre cívic de dilluns a divendres de 16 a 20h indicant el nom i cognoms de la persona sol·licitant. El dia de l’espectacle cal mostrar la Targeta Acreditativa de la Discapacitat per acreditar la necessitat de seient reservat i confirmar la reserva.

Dimarts 8 de març, a les 19.30 h
Col·loqui intergeneracional de dones
Mercedes Resino i Julia León ens explicaran el procés creatiu que han compartit juntes amb la voluntat de treure a la llum la força de la dona durant aquells anys repressius. El col·lectiu Ilium, resident durant aquest trimestre al CC Tomasa Cuevas, ens explicarà també el seu projecte artístic i conversaran amb Mercedes Resino i Julia León, intercanviant experiències de generacions diferents però amb un mateix objectiu: visibilitzar la sororitat i la lluita de tantes dones.
Auditori del Centre Cívic Tomasa Cuevas-Les Corts
Mesures d’accessibilitat: Si es requereix seient reservat, cal sol·licitar-lo en el mateix moment de fer la reserva al 93 291 64 62  o bé al centre cívic de dilluns a divendres de 16 a 20h indicant el nom i cognoms de la persona sol·licitant. El dia de l’espectacle cal mostrar la Targeta Acreditativa de la Discapacitat per acreditar la necessitat de seient reservat i confirmar la reserva. Si es requereix servei d’interpretació de llengua de signes (LSC), es pot sol·licitar en el mateix moment de fer la reserva com a màxim amb 3 dies laborables d’antelació  al 93 291 64 62  o bé al centre cívic de dilluns a divendres de 16 a 20h.

Dimecres 9 de març, a les 17 h
Visita comentada en clau feminista a l’exposició “Memòria Roja”
“Memòria Roja” proposa un recull de diferents treballs entorn de la memòria i el silenci centrant l’atenció en les vivències d’un col·lectiu doblement invisibilitzat: les dones republicanes.
A càrrec d’Àurea Estellé Alsina.
Activitat gratuïta
Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart”
Mesures d’accessibilitat: Si es requereix el servei d’ interpretació en llengua de signes (LSC), es pot sol·licitar a perequart@lleuresport.cat  com a màxim amb 3 dies laborables d’antelació.

Dimecres 9 de març, a les 18.30 h
Barcelonines que han fet història. Primers feminismes del segle XIX
Recorregut per conèixer les primeres feministes de Catalunya: figures com Teresa Claramunt, Ángeles López de Ayala o Amàlia Domingo, anarquistes, o Dolors Monserdà, la considerada primera feminista de Catalunya.
A càrrec d’Alba Vendrell, historiadora de l’art.
Biblioteca Montserrat Abelló

Dimecres 9 de març, a les 19 h
Conferència “Superant les dependències afectives
Per què si sé que la relació em fa patir, hi continuo? Amor o dependència? Com detectar una dependència emocional? Per què caic en relacions de dependència? Com puc afrontar i superar una dependència emocional? Reflexionarem sobre el fet de ser dones i la socialització del gènere i com afecta i ha afectat la nostra manera de pensar i viure les relacions. L’establiment de relacions sanes i igualitàries parteix d’un reconeixement i apoderament de les nostres identitats com a dones que afavoreix una trobada amb nosaltres mateixes i amb l’altre, lliure d’estereotips i normes prefixades.
Reserva prèvia al web del centre cívic.
Centre Cívic Can Deu
Mesures d’accessibilitat: Si es requereix seient reservat, cal sol·licitar-lo una vegada formalitzada la inscripció a martacorcoles@lleuresport.cat indicant el nom i cognoms de la persona sol·licitant. El dia de l’espectacle cal mostrar la Targeta Acreditativa de la Discapacitat per acreditar la necessitat de seient reservat i confirmar la reserva.  Si es requereix interpretació en llengua de signes (LSC), es pot sol·licitar a martacorcoles@lleuresport.cat com a màxim amb 3 dies laborables d’antelació.

Dijous 10 de març, a les 17.30 h
Conte en anglès. My Female Role Model
Una activitat de sensibilització sobre la importància de les figures femenines que ens envolten.  A càrrec de Big Ben Idiomes. A partir de 4 anys.
Biblioteca Montserrat Abelló

Dijous 10 de març, a les 18.30 h
Cicle d’autodefensa i empoderament femení
Espai d’Adolescents Jovecardí

Dijous 10 de març, a les 19 h
Concert. “Dones compositores: Fem sonar la seva música!”
L’alumnat del Centre d’Estudis Musicals A Tempo interpretarà peces escrites per dones, reivindicant el seu important paper en la història de la música, malauradament silenciat fins als nostres dies.  Encara és hora que obres escrites per aquestes dones siguin plenament reconegudes, tant en llibres de text com en repertoris o programacions de sales professionals de música.
Reserva prèvia al web del centre cívic.
Centre Cívic Josep M. Trias i Peitx
Ho organitza: A TEMPO i Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitx
Mesures d’accessibilitat: Si es requereix seient reservat, cal sol·licitar-lo després d’haver fet la reserva d’entrada i com a màxim amb 3 dies laborables d’antelació a ccjosepmtriasipeitx@lleuresport.cat indicant el nom i cognoms de la persona sol·licitant. El dia de l’espectacle cal mostrar la Targeta Acreditativa de la Discapacitat per acreditar la necessitat de seient reservat i confirmar la reserva.

Divendres 11 de març, a les 19 h
Concert: Clara Schuman i Teresa Carreño
Celebrarem el Dia de la Dona amb un concert didàctic sobre les pianistes Clara Schumann i Teresa Carreño. Gaudirem de les seves obres i d’un petit esbós sobre les seves biografies.
Reserva prèvia al web del centre cívic.
Centre Cívic Josep M. Trias i Peitx
Mesures d’accessibilitat: Si es requereix seient reservat, cal sol·licitar-lo com a màxim amb 3 dies laborables d’antelació a ccjosepmtriasipeitx@lleuresport.cat indicant el nom i cognoms de la persona sol·licitant. El dia de l’espectacle cal mostrar la Targeta Acreditativa de la Discapacitat per acreditar la necessitat de seient reservat i confirmar la reserva.

Divendres 11 de març, a les 19.30 h
Lectura dramatitzada d’Aquell dia tèrbol que vaig sortir d’un cinema... d’Alicia Gorina
Les actrius interpel·len directament a l’espectador sobre temes com el patriarcat, l’abús de poder, l’assetjament sexual, temàtica de gènere…
Centre Cívic Tomasa Cuevas – Les Corts
Ho organitza: Equipaments Juvenils de les Corts
Mesures d’accessibilitat: Espai accessible per persones amb mobilitat reduïda. Interpretació de llengua de signes (LSC). Subtitulació en pantalla. Sala equipada amb anell magnètic.

Dissabte 12 de març, a les 11.30 h
Torneig de futbol inclusiu
Equips de cinc persones (màxim set) preferiblement mixtes, sense limitacions d’edats ni capacitats. Deixem fora de joc el racisme, el masclisme, el capacitisme, l’homofòbia i el sexisme.
Activitat gratuïta.
Inscripcions a: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScC9MwIaKQjs3X_qTN0EJS5EDQGIwTEHMp1sJYMygPA0HDcfA/viewform
Pati de l’Escola Duran i Bas (Vallespir, 198)
Ho organitza: Taula Jove de les Corts

Dissabte 12 de març, a les 12 h
Jo no tinc Siri
La tortuga Clementina vol ser feliç tocant la seva flauteta, en Max pensa que tenir siri et fa ser millor i el lleó Ernest no acaba de tenir clara quina és la seva funció a la selva. Amb aquestes i moltes altres aventures reflexionarem sobre la igualtat de gènere d’una forma divertida i una mica esbojarrada. A càrrec de Núria Alonso de Suc de contes.
Activitat gratuïta. A partir de 4 anys.
Biblioteca Montserrat Abelló

Dilluns 14 de març, a les 10 h
Taller dona “Mima’t”
És una proposta teòrica i pràctica per aprendre trucs per cuidar-se.
Cal inscripció prèvia al PIAD les Corts.
Centre Cívic Tomasa Cuevas – Les Corts
Ho organitza: PIAD les Corts

Dimecres 16 de març, a les 18 h
Xerrada-fòrum sobre les resiliències de les dones. Testimoni en primera persona”
Us convidem a la xerrada sobre fases i resiliències que són presents en l’itinerari d’una dona marcada per la violència masclista. Entendrem el contingut d’aquestes diferents etapes i compartirem el testimoni d’una dona víctima però alhora supervivent. Posteriorment, oferirem un espai per al debat i la reflexió col·lectiva amb les persones participants.
Circuit contra la Violència Masclista de les Corts
Enllaç inscripció:https://s2.puntxarxa.org/cbb/cursos/registre_cursos.php?curs_vigent=25671&centre=43&districte=&enviar=
Biblioteca Montserrat Abelló
Mesures d’accessibilitat: Si es requereix seient reservat cal sol·licitar-lo en el mateix moment de fer la inscripció i com a màxim amb 3 dies laborables d’antelació. El dia de la xerrada cal mostrar la Targeta Acreditativa de la Discapacitat per acreditar la necessitat de seient reservat i confirmar la reserva. Intèrpret de llengua de signes (LSC).

Dimecres 16 de març, a les 19 h
Els viatges de la paraula. Concert: “Grans dives oblidades del jazz”.
Aquest és un homenatge a dones lletristes i intèrprets dins del jazz, algunes actualment oblidades.
A càrrec de Maria Esteban.
Aforament limitat.
Biblioteca Les Corts – Miquel Llongueras
Mesures d’accessibilitat: Si es requereix seient reservat cal sol·licitar-lo com a màxim amb 3 dies laborables d’antelació a callejaod@diba.cat. El dia del concert cal mostrar la Targeta Acreditativa de la Discapacitat per acreditar la necessitat de seient reservat i confirmar la reserva.

Dijous 17 de març, a les 11 h
Sessió sobre l’ús no sexista de la llengua
Estratègies per a un ús no sexista de la llengua en les comunicacions interpersonals.
Ho organitza: Consorci per a la Normalització Lingüística i Biblioteca Montserrat Abelló
Biblioteca Montserrat Abelló

Divendres 22 de març, a les 19 h
Concert Obertura City+: Dones compositores
Dins del circuit de concerts Obertura City+ 2022 comptarem amb la soprano Marta Bonet i la pianista Imma Trepat, que ens delectaran amb un repertori musical d’importants dones compositores.
Centre Cívic Josep M. Trias i Peitx
Reserva d’entrada disponible a partir de l’1 de març a la web www.barcelonaobertura.com/
Mesures d’accessibilitat: Si es requereix seient reservat, cal sol·licitar-lo com a màxim amb 3 dies laborables d’antelació a ccjosepmtriasipeitx@lleuresport.cat indicant el nom i cognoms de la persona sol·licitant. El dia de l’espectacle cal mostrar la Targeta Acreditativa de la Discapacitat per acreditar la necessitat de seient reservat i confirmar la reserva.

Polítiques feministes contra la precarietat

Implementar polítiques públiques que impulsin un model transformador és fonamental per combatre fenòmens que pateixen les dones treballadores com ara el sostre de vidre, el terra enganxós, la segregació horitzontal i vertical, la bretxa salarial de gènere, el desequilibri en les cures, la impossibilitat de conciliació, la parcialització laboral, etc.

A l’Estratègia contra la feminització de la pobresa i de la precarietat a Barcelona 2016-2024 hi hem afegit el 2021 la Mesura de govern d’economia feminista: per a la millora de les condicions econòmiques, socials i laborals de les ocupacions més feminitzades i precaritzades.

L’Ajuntament promou també diverses convocatòries de subvencions i ajuts per a projectes que treballen per a la igualtat. Un dels exemples més propers és la convocatòria del premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany: s’hi poden presentar sol·licituds fins al 10 de març.

Redacció Ona de Sants

Pot ser que vulguis saber més

Contacta amb nosaltres
1
Contacta amb nosaltres
Scan the code
Contacta amb nosaltres
Hola
Digues la teva o demana una cançó