Rehabilitació i adequació de Can Batlló al BLOC4BCN
Text: Redacció, Ajuntament de Barcelona.
La rehabilitació de la nau IV del recinte fabril de Can Batlló s’acabarà el 2023. L’anomenat BLOC4BCN tindrà dues plantes i es distribuirà en espais funcionals per conceptualitzar activitats i projectes empresarials, programes d’incubació, zones de cotreball i espais taller per fer activitats manuals o semiindustrials. L’adequació de l’espai mantindrà els valors històrics i arquitectònics de l’edifici i reciclarà materials de fusta i totxo i estructures metàl·liques existents.
Serà un equipament obert a la ciutadania i on s’oferirà atenció individual, acompanyament en la gestió econòmica i financera d’iniciatives i suport en el finançament de projectes i en la digitalització, i també es promourà el relleu generacional en entitats i empreses d’economia social i solidària. Així mateix, s’estudiaran oportunitats per impulsar projectes en diferents barris i districtes i crear hubs sectorials.
Prioritàriament es desenvoluparan projectes de sectors estratègics recollits en l’Estratègia de l’economia social i solidària a Barcelona 2030:
Alimentació sostenible i agroecologia, atenció i cura de les persones, comerç de proximitat, cultura, energia, habitatge, mobilitat, tecnologia i digital, turisme i tèxtil.
El BLOC4BCN també serà la seu de l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona i d’una antena de proximitat de Barcelona Activa per oferir acompanyament en la inserció i l’orientació laboral i en la defensa dels drets laborals.
El futur BLOC4BCN serà gestionat per una aliança d’entitats cooperatives i d’economia social i solidària, la Confederació de Cooperatives de Catalunya, la Federació de Cooperatives de Treball i l’Associació Coòpolis. L’Ajuntament de Barcelona ha cedit la gestió a aquestes tres entitats, constituïdes en l’Associació Bloc4, per un període de quatre anys, i es finançarà amb ingressos propis de les activitats de l’espai i amb contribucions tant del consistori com de la Generalitat de Catalunya.