Arriben els nous jardins de la Rambla de Sants

Després de més d’una dècada d’obres en aquest àmbit, s’acaba la segona fase dels treballs d’urbanització d’aquest espai de la ciutat amb l’enjardinament de la coberta de l’edifici-contenidor de les vies de tren. Les obres de la coberta, de 760 metres lineals, han tingut una durada de 23 mesos i han suposat un cost de 22,2 milions d’euros.

Els Jardins de la Rambla de Sants, que ocupen la zona superior del calaix de les vies de Sants, ja són una realitat per als veïns dels barris de Sants i la Bordeta. “Històricament aquí hi havia una fractura, que eren unes vies de tren que encara existeixen”, ha explicat la tinenta d’alcaldia d’Ecologia Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz. i ha afegit que aquest nou espai verd incopora “la voluntat de cobrir, d’unir i de cosir aquesta fractura urbana” .

El procés d’urbanització es va iniciar el 2012, quan es va acabar el calaix que cobreix les vies. En una primera fase es van executar les obres del carrer d’Antoni Capmany i els passos inferiors de les vies. Ara, amb l’enjardinament de la coberta i dels espais situats al costat mar de les vies, ha finalitzat la segona fase de les obres.

Tot i que la solució de cobertura de les vies no va ser la desitjada pel veïnat, que en demanava el soterrament, es va optar per la cobertura i d’aquesta manera s’ha generat un nou pulmó verd i un dels passos elevats amb major altitud de la ciutat. En aquest sentit, la regidora del Districte, Laura Pérez, ha destacat la força del moviment veïnal de Sants-Montjuïc, que “des del principi ha estat treballant per definir com volien que fos aquest espai”. De fet, el nom Jardins de la Rambla de Sants, ha estat escollit arran d’un procés participatiu veïnal, i per encarar la tercera fase de les obres, que afecta la mobilitat del costat mar i l’edifici de Can Vies, Pérez ha assegurat que es treballarà en tot moment amb els veïns i amb la voluntat de mantenir el centre.

Les obres també suposen una millora en la mobilitat i connectivitat del districte, ja que s’han instal·lat tres nous ascensors, quatre escales mecàniques i diverses rampes per assegurar una fàcil connexió entre Sants i la Bordeta Aquests elements faciliten una accessibilitat adaptada, permeten la possibilitat de creuar les vies amb agilitat i donen la possibilitat de passejar per la coberta enjardinada.

Vegetació del segle XVIII, tecnologia del segle XXI

Els Jardins disposen d’il·luminació a base de LEDS, energia fotovoltaica i totes les xarxes de serveis urbans com la xarxa amb aigua freàtica. Pel que fa al disseny vegetal de la coberta enjardinada, es diferencia el recorregut mar i muntanya a través de textures i combinacions cromàtiques. A causa de l’extensió i varietat de la vegetació d’aquesta nova urbanització s’ha disposat una senyalització pedagògica de les espècies del jardí. I, a la part final del passeig, arribant a l’Hospitalet del Llobregat, s’ha vertebrat un espai anomenat ‘Jardí didàctic’ on es mostra una selecció de plantes pròpies del Pla de Barcelona a mitjans del segle XVIII i que actualment han desaparegut a causa de la urbanització de la ciutat.

Redacció Ona de Sants

Pot ser que vulguis saber més

Contacta amb nosaltres
1
Contacta amb nosaltres
Scan the code
Contacta amb nosaltres
Hola
Digues la teva o demana una cançó