Autor: Paola de Grenet

Activat l’avís preventiu de contaminació per PM10

Aquest divendres, 26 de febrer, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya ha desactivat l’episodi per contaminació atmosfèrica per PM10, tot i que manté activat l’avís preventiu per la presència de partícules en suspensió en l’aire. L’Ajuntament de Barcelona ha activat les mesures preventives pertinents.

La Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPA) ha detectat aquest divendres, 26 de febrer, una davallada en els nivells de partícules en suspensió de menys de 10 micres (PM10), malgrat que continuen essent alts, i per això es manté actiu l’avís preventiu d’episodi de contaminació atmosfèrica per PM10. Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament de Barcelona proposa un seguit de recomanacions a la ciutadania perquè col·labori en la millora mediambiental i de la qualitat de l’aire i no afegeixi més partícules en suspensió a l’atmosfera.

Recomanacions per millorar la qualitat de l’aire

En aquest sentit, s’aconsella a la ciutadania que eviti desplaçar-se en vehicle privat i que utilitzi el transport públic i faci els trajectes a peu o amb bicicleta per carrers amb baixa freqüència de trànsit. Si no té cap alternativa, es pot utilitzar un cotxe compartit i, alhora, conduir de manera eficient (arrencar suaument, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques…).

D’altra banda, es recomana als ciutadans que regulin la climatització de les llars, i a les persones que siguin especialment sensibles als efectes de la contaminació atmosfèrica, que traslladin la rutina esportiva al moment del dia en què les concentracions de contaminants són inferiors, com al vespre o la nit.

Dispositiu municipal activat

El consistori manté també les actuacions previstes, com regar de forma més intensiva els carrers amb més trànsit, evitar l’ús de bufadors i regar els parcs no asfaltats, així com avisar els responsables de les obres en marxa perquè compleixin el Pla d’ambientalització.

Què són i com s’originen les partícules en suspensió 

Les partícules en suspensió de menys de 10 micres (PM10) són petites partícules sòlides o líquides que floten en l’aire. Fins a un 40% d’aquestes partícules les generen els motors, els pneumàtics i els frens dels vehicles. La resta prové de la pols de les obres i els enderrocs i, eventualment, dels núvols de pols sahariana.

Nota de Premsa

Pot ser que vulguis saber més

Contacta amb nosaltres
1
Contacta amb nosaltres
Scan the code
Contacta amb nosaltres
Hola
Digues la teva o demana una cançó