Espectacular cloenda del Cruïlla 2023

Una crònica de Germà Bustamante

La darrera jornada del Cruïlla 2023 va servir per copsar el nivell d’un festival de referència en el panorama festivaler de Catalunya. Tres concerts van centrar la nostra atenció. 

El primer, el de Suu. Amb només 23 anys, Susana Ventura s’ha convertit en una de les artistes revelació del panorama musical català. Amb la participació, en anys anteriors, al Clownia i al Canet Rock, enguany desembarcava a un quart de vuit del vespre, en horari infantil, a l’escenari Vueling, sota un sol i una calor de justícia. A poc a poc, Suu va ser capaç amb un directe suau i atractiu d’enamorar el personal i de convertir l’espai en una festa. Va presentar èxits dels seus treballs anteriors, així com l’última peça creada a partir de la cançó ‘Pa amb oli i sal’ (Blaumut), amb una versió electrònica, amb ritmes de house, en col·laboració amb el basc Zetak. Suu, amb l’auditori més jove del festival, es va endur el públic al seu terreny i, a mesura que baixava la temperatura i la llum ambiental, augmentava el nivell de festa. 

Foto: G.Bustamante

El segon, Dani Fernández. Un dels ex-Auryn es va presentar al Cruïlla absolutament emocionat, agraït de tocar a Barcelona, amb un públic absolutament entregat, cantant i ballant les seves cançons que oscil·len entre un rock dur i un pop suau, eclecticisme en estat pur. I va haver-hi moment per a dues sorpreses: l’aparició/col·laboració de Juancho, vocalista i guitarrista de Sidecars, i el record per al grup Supersubmarina, separat forçadament el 2016 després de patir un accident de trànsit de tornada d’un concert. Dani se’n declarava fan, i es va emocionar quan va interpretar un dels seus himnes, precisament la cançó que duu el nom del grup. Dani Fernández va cloure el concert, a ritme frenètic, fent una arenga a favor de la música en directe i dels festivals, i agraint al públic que, amb el seu suport i estima, són els autèntics herois que músics i productors puguin pujar als escenaris. 

Foto: G. Bustamante

I el tercer, Antònia Font. Els mallorquins clouen la gira que els ha tornat a unir en els escenaris després de la separació anunciada el novembre de 2013, després de 17 anys de carrera. Han fet una ronda de concerts per tots els Països Catalans, i el Cruïlla ha estat una de les aturades obligatòries. En poc més d’una hora i quarts, la formació dels germans Pau i Pere Debon (veu i bateria), Joan Miquel Oliver (guitarra), Jaume Manresa (teclats) i Joan Roca (baix) va desfilar tot el cabdell de gravacions, des de les més noves fins a les més antigues, convertides totes en autèntics himnes de la música en català. Concert ple de fans, tranquil, amb alguns moments d’impàs, però amb moments absolutament emotius com les interpretacions de ‘Wa Yeah’ o ‘Batiscafo Katiuskas’. 

Foto: G. Bustamante

Pel Cruïlla 2023 hi han passat més de 73.000 persones, xifra que demostra un lleuger augment respecte de l’any anterior i que la salut festivalera de la ciutat de Barcelona no necessita passar per urgències.   

Redacció Ona de Sants

Pot ser que vulguis saber més

Contacta amb nosaltres
1
Contacta amb nosaltres
Scan the code
Contacta amb nosaltres
Hola
Digues la teva o demana una cançó