The Offspring, Franz Ferdinand, Sidonie i Viva Suecia fan vibrar el Cruïlla

Crònica de Germà Bustamante

Vespre-nit memorable, la del dia 7 de juliol al Cruïlla 2023. L’Ona de Sants-Montjuïc hi va ser present per assistir a un panorama de concerts de molt de nivell i carregats d’energia positiva. 

Els anglesos Alt-J van ser els primers que vam poder veure a l’escenari Estrella Damm, un dels més grans del recinte del festival d’enguany. El grup de Leeds va entonar les melodies més tranquil·les i apassionades, alhora, de la jornada. Amb Joe Newman al capdavant, el seu indie rock tranquil va servir per encarar un vespre que a poc a poc aniria pujant de beats i de temperatura, amb nuvolades que tenyien de vermell el cel de Barcelona. La formació anglesa, formada per Gus Unger-Hamilton i Thom Sonny Green, va presentar temes del seu darrer treball discogràfic, ‘The Dream’, de l’any 2022. 

Des de l’Empordà, i a l’escenari Vueling, els Cala Vento, duet format per Joan Delgado i Aleix Turon, van descarregar la seva energia, en un directe impecable, amb guitarra elèctrica i bateria, sense cap mena de so pregravat. I el resultat és absolutament impecable, amb un públic totalment entregat i amb la solera de la tercera participació al Cruïlla. 

I vam saltar de manera ràpida a l’escenari Oxfam Intermon per assistir un dels millors directes de la nit, els dels Viva Suecia. Des de Múrcia, la banda liderada per Rafa Val, van connectar amb el públic des del primer tema, amb contínues interpel·lacions a l’auditori, i agraint la bona acollida que la banda sempre ha tingut a Barcelona. De fet, repetiran concert el mes de febrer de 2024 al Sant Jordi. Viva Suecia va teixir un directe impecable, amb una factura precisa i uns canvis de ritme dignes de destacar, amb un Fernando Campillo a la bateria incommesurable. El públic, durant una hora i quart justa, no va parar de cantar i ballar els temes dels darrers discos de la banda, alguns convertits en autèntics himnes de l’indie en espanyol. 

Sidonie, a l’escenari Vallformosa, es va posar el públic a la butxaca de seguida, també. Marc Ros, Jesús Senra i Axel Pi van proposar una set list amb temes del seu darrer disc, però amb èxits d’altres discos de la banda, alguns oblidats i interessants i divertit de recordar en directe. Molt divertit el moment en què el baix, Joss, va baixar de l’escenari a tocar el seu instrument entre el públic. O el moment en què Marc Ros, a collibé d’un membre de l’statf es va passejar entre el públic cantant ‘Un dia de mierda’. Sidonie ens va mostrar la seva millor cara en directe, amb la màgia dels grans grups que, quan pugen a l’escenari, modifiquen les seves cançons i les converteixen en nous temes, nous formats, a base de canvis de ritmes, acords i instrumentacions. 

I la nit es va acabar amb els dos caps de cartell: els escocesos Franz Ferdinand i els nord-americans The Offspring. Franz Ferdinand va congregar més de 25.000 persones en recinte absolutament desbordat. L’acústica no va jugar a favor del show, ja que el vent i la distància, impedia un òptim gaudi. Tanmateix, la banda liderada per Alex Kapranos, també va connectar amb els i les assistents, i va tocar himnes absoluts com ‘Take me out’, ‘The Dark of Matinnee’ o ‘This fire’. Energia pura i dura arribada des de Glasgow, amb les projeccions avantguardistes de fons que els solen acompanyar. 

The Offspring va fer pujar la temperatura i els decibels d’una nit ja prou rodona. Dexter Holland i Kevin John Wasserman, més conegut com Noodles, arribats de terres californianes, no ens van decebre. Un show d’una hora i quart de durada que va tenir espai per a tot: temes dels darrers àlbums, però també clàssics de la seva discografia, que arrenca a mitjan anys noranta. The Offspring van demostrar que el punk, en totes les seves versions i evolucions, segueix viu. I que, amb els anys, Holland ha millorat el seu directe, i amb una complicitat simpàtica amb Noodles, i sorpreses finals com versions de clàssics del rock com ‘Sweet Caroline’ o ‘Hey Ho, Let’s go’. 

El vespre i nit de divendres, el Cruïlla va deixar el llistó molt alt, en una edició multitudinària. 

Redacció

Pot ser que vulguis saber més

Contacta amb nosaltres
1
Contacta amb nosaltres
Scan the code
Contacta amb nosaltres
Hola
Digues la teva o demana una cançó