Ajuntament de Barcelona

Els socialistes obtenen la victòria a Sants-Montjuïc

Amb una participació del 53.5% en aquests comicis per la formació del nou Parlament de Catalunya del 14-F, el Partit dels Socialistes revaliden la seva força al districte de Sants-Montjuïc.

El 24% de l’electorat ha dipositat la seva confiança al programa liderat per Salvador Illa. ERC (22,1%) i JuntsXCat (16,2%) es situen com a segona i tercera força al districte. Segueixen En Comú-Podem (10,7%) i la CUP (8,2%). Un titular a destacar és que el votant de VOX obté un 6% i supera les candidatures de Cs, PP, PDeC i R-GV.

Baixada de participació

Anàlisis polític (sense opinió)

Si bé és cert que aquests comicis son els primer convocats en l’Era Covid, enmig de la pandèmia, la participació a Catalunya ha baixat. Politològicament s’entén no només pel factor Covid, perquè de fet el votant de la dreta és més fàcil de mobilitzar cap a les urnes gràcies per les seves proclames populistes i radicals.

La creació d’un enemic a combatre és una idea que facilita que el votant senti la responsabilitat i obligació d’exercir el vot per defensar els seus ideals.

Per altre banda, molt més simple de veure, la participació anterior va alçar-se a màxims històrics (81,94%) després de la convocatòria forçada d’eleccions prevista pel govern de l’Estat de Mariano Rajoy (PP) per desfer un Parlament que havia convocat una Declaració d’Independència Unilateral (DUI). Però si tornem a les dades prèvies de la mobilització independentista del 2012 i el 2015, la participació mitjana de l’electorat català al Parlament es situa per sobre del 58,9% i menys del 63,64%.

Per la qual cosa, afirmar que hi ha hagut una caiguda de la participació és un titular parcialment correcte, perquè se n’esperava no superar el 50%.

Dades: Wikipèdia

Redacció Ona de Sants

Pot ser que vulguis saber més

Contacta amb nosaltres
1
Contacta amb nosaltres
Scan the code
Contacta amb nosaltres
Hola
Digues la teva o demana una cançó