A Sants-Montjuïc hi han hagut menys contagis de covid que la mitjana barcelonina
L‘Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha analitzat la incidència de la covid-19 en les dues primeres onades de l’epidèmia a la ciutat segons diferents eixos de desigualtat: sexe, edat, àrea geogràfica i ingressos. Més de 12.000 persones han estat diagnosticades de covid-19 en un any als barris de Sants-Montjuïc, on la incidència per 100.000 habitants està una mica per sota del conjunt de la ciutat a Sants, però és de més del doble a la Marina del Prat Vermell.
Ha afectat de manera desigual
Des de l’inici de la pandèmia, ara farà un any, es va començar a evidenciar com algunes de les conseqüències de la covid-19 es reflectien de manera desigual en la població. L’anàlisi publicada ara per l’ASPB a la revista científica internacional Environmental Research and Public Health confirma que les desigualtats socials en la incidència de la malaltia es van accentuar especialment en la segona onada. L’ASPB es basa en l’evolució diària de persones amb covid-19, confirmada amb prova diagnòstica (PCR o test d’antígens), no institucionalitzades i residents a la ciutat. La covid-19 va afectar més a les dones fins als 64 anys en les dues onades.
L’estudi argumenta que les dones són especialment vulnerables a patir la malaltia perquè estan més exposades a la infecció: hi ha més dones que treballen a l’àmbit social i de la salut, i assumeixen el rol de cures amb més freqüència en l’àmbit familiar. Igualment, cal tenir en compte que pateixen més les conseqüències derivades de les mesures adoptades i hi ha evidència que les situacions d’inestabilitat i confinament augmenten la violència de parella.
Entre els grups de més edat, però, els homes van ser més vulnerables a la covid-19, amb més incidència de casos greus i mortalitat, a causa de diversos factors. D’una banda, hi ha diferències biològiques entre homes i dones: elles tenen un sistema immunitari més fort. De l’altra, algunes malalties relacionades amb la covid-19 són més comuns en els homes, així com alguns hàbits associats també a malalties cròniques, com el consum de tabac o alcohol.
Ells més vulnerables
També s’han detectat desigualtats geogràfiques en la incidència de la covid-19 a Barcelona: les àrees amb menys ingressos han patit una incidència major, sobretot durant la segona onada. Entre el 26/02/2020 i el 21/02/2021, a Sants-Montjuïc han estat diagnosticades de covid-19 12.176 persones (incloent-hi els casos en residències), de les quals el 53,5% són dones. A tot Barcelona, la incidència acumulada per 100.000 habitants és de 6.317 persones. Respecte a això, a Sants-Montjuïc la incidència per barris és més baixa a Sants (0,9); similar al conjunt de la ciutat a Hostafrancs, el Poble-sec i la Marina de Port (1,0); una mica més alta a Sants-Badal, la Bordeta i la Font de la Guatlla (1,1) i més del doble a la Marina del Prat Vermell (2,4).
Respecte a les desigualtats socioeconòmiques, l’estudi destaca el seu vincle amb les condicions de vida i treball que se sumen a les desigualtats en salut ja existents. Les persones amb menys recursos tenen habitatges i feines més precàries, així com una pitjor salut amb més trastorns crònics. A més, l’accés i comprensió de la informació sobre les mesures pot ser més limitada.
A tot Barcelona, l’excés de mortalitat respecte a altres anys va ser major en la primera onada (al voltant de 3.400 morts) que en la segona (al voltant de 700 morts). En ambdós casos aquest excés va ser més elevat en els homes.